maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ergonomiaa ja aseptiikkaa etsimässä

Meiltä kysyttiin hammaslääkärin työergonomiasta. :) Meille aloitetaan jo heti ensimmäisistä harjoituksista alkaen saarnaamaan työskentelyergonomiasta. Ja hyvä niin, sillä onhan se ensisijaisen tärkeää pitää itsensä kunnossa! Oppiminen hyvään työergonomiaan tulisi aloittaa jo opiskeluajoista lähtien, sillä muutoin voi tulla pahojakin selkä- tai ranneongelmia.

Mielestäni (enkä varmasti ole ainoa!) työergonomia on välillä vaikea muistaa, kun oikein keskittyy tekemiseen. Mutta kai se oikeaoppiseksi muuttuu, kun harjoitusta tulee lisää. Yliopistossa pidetään luentoja työergonomiasta ja sen lisäksi opettajat ohjaavat meitä jatkuvasti. Huomaa kyllä, että vatsa- ja selkälihaksista tulisi pitää huolta, sillä silloin istuessa ryhti pysyy parempana jne. Viimeistään siinä vaiheessa, kun on pari tuntia tehnyt paikkausta tai juurihoitoa (tai vaikka ollut hoitajana imun varressa) selkä väärässä asennossa, muistaa korjata asentoa. Itse olen päässyt hoitajan hommiin muutamaan otteeseen, niin siinä kyllä huomaa oman työergonomiansa merkityksen!
Tämän lisäksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia aseptiikasta (=hygienia). Tämäkin meille opetetaan jo ensimmäisestä vuosikurssista lähtien ja asiaa opiskellaan ja harjoitellaan koko opiskelun ajan. Missä järjestyksessä mihinkin saa koskea, milloin desinfioidaan kädet uudelleen, mille alueelle saa laittaa tavarat jne. Näin saadaan pidettyä infektiot loitolla. Käytännön harjoituksissahan sen tuntuman vasta saa, mutta hyvä teoriapohja täytyy tietysti olla.

Kesäterkuin Anna


2 kommenttia:

  1. Moi! Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon porukkaa pääsee lääkikseen heti lukiosta/ensimmäisellä hakukerralla ja ylipäätään millaisia yo-todistuksia lääkisläisillä yleisesti on :) Ois mahtavaa, jos innostutte jostain tän tyylisestä postaileen! Hyvää kesää! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiveesi on kuultu ja asia on delegoitu eteenpäin :)

      Poista