maanantai 1. joulukuuta 2014

Hälsningar från de Odontologiska spelen!

I början av oktober (2-5.10.14) deltog vi med ett glatt gäng av odontologi studeranden i de Odontologiska spelen (OS) i Stockholm. Totalt åkte vi iväg 19 stycken från Helsingfors (16 stycken från H2) och tillsammans hade vi en otroligt rolig och oförglömlig resa!

OS är ett lekfullt evenemang för odontologi studeranden från hela Norden som är till för att skapa nya kontakter och för att lära känna framtida kollegor. OS ordnades första gången redan år 1968 i Malmö och har allt sedan dess ordnats årligen i olika nordiska städer. Deltagare har evenemanget årligen mellan 350-500 stycken varav största delen kommer från Sverige och Norge. I år deltog även ett stort antal studeranden från Finland, och förutom vårt gäng även från Åbo, Uleåborg och Kuopio.

Före själva evenemanget var det en hel del att ordna med olika sponsorer, resor och lagdräkter men som tur fanns det många hjälpande händer som ville vara med. Före själva resan filmade vi även in en spex-video, för av alla städer krävdes en föreställning under själva evenemanget. Filmningen av ”Helsinki city boy” hörde absolut till de roligaste förberedelserna och filmen har gjort succé även efter resan!

Varje stad hade en viss utklädnad under helgen, så det gick lätt att känna igen varifrån enskilda deltagare kom. Deltagarna från Oslo var utklädda till vikingar, Tromsö till tandfen, Stockholm till Hells Molars motorcykelgäng, Bergen gick omkring i kostym och fluga, Göteborg i mustasch och badrock och så vidare. Vi från Finland representerade i halare eftersom detta inte är så vanligt i de andra nordiska länderna.


Team Helsinki!

Dag 1: Ankomst och parad.

När vi anlänt till Stockholm och checkat in på hotellet var det dags för vårt första gemensamma program; paraden! Alla deltagare gick i en lång rad genom centrala Stockholm tillika som städerna sjöng sina egna kampsånger. Vi sjöng såklart främst snapssånger. På kvällen var det fest på Stureplan.

Dag 2: Stadsorientering.

Före orienteringen startade delades vi in i blandlag med deltagare från olika städer. När vi fått en hög med olika uppgifter som skulle utföras och punkter som skulle besökas for vi iväg! Under dagen fick vi bl.a. ta alginat avtryck av en kroppsdel, borsta tänderna på en turist, krypa i affärer sökandes efter ”låga priser” och bli arresterade. Under dagens lopp lärde vi känna människor också från de andra städerna, och märkte vilken otrolig fördel vi hade som kunde prata svenska med de andra deltagarna från Norden! På kvällen hade vi fest på kampuset och fick se Stockholms studentlokal med en rodeo!

Dag 3: Olympiad och gala.

Sedan vaknade vi upp till den egentliga tävlingsdagen. Från varje stad deltog 10 stycken i den egentliga olympiaden och deltagarna kläddes (och målades) till passlig utstyrsel. Grenarna under dagen var säckhoppning, 60 meters stafett, skumppa-korks-längd-skjutning (!), dragkamp och statiskt-upprätthållande av ett vattenfyllt ämbar. Trots att vinsten denna gång for till Malmö, var det en verkligt rolig och lekfull tävling!