sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Lukiosta (hammas!)lääkikseen?

Nyt kun lukion abit ovat karanneet lukulomille ja kevään yhteishaut lähestyvät, on aika tsempata erityisesti kevään abeja ja muita lukiolaisia (ja muitakin hakijoita) tulevaisuudessa siintävää hakuprosessia varten. Jos vielä mietit minne hakisit, lue aiemmat postaukset ja vakuutu siitä että hakeminen hampaalle kannattaa!

Jos tietää jo lukion alkuvaiheessa haluavansa opiskelemaan hammaslääketieteelliseen tai lääketieteelliseen, kannattaa valita kaikki lukion kemian, fysiikan ja biologian kurssit. Vaikka kurssit tuntuisivat hankalalta lukion aikana ja muut helpommat reaalit houkuttelisivat, ei silti kannata luovuttaa, sillä kurssit on silti helpompi tarpoa läpi aluksi opettajan johdolla jo lukioaikana.. Vaikka opettaja ei olisikaan paras mahdollinen, voi koulukavereista saada tukea ja löytää kohtalontovereita myös myöhempään hakuprosessiin. Jos osa kursseista kuitenkin jää käymättä tai vähemmälle huomiolle, voi taitoja lisätä itsenäisen opiskelun lisäksi esimerkiksi iltalukiossa tai valmennuskurssilla. 

Näyttääkö tutulta?
Jos fysiikka, kemia ja biologia sitten kuitenkin lähtökohtaisesti sujuvat, kannattaa ne ehdottomasti kirjoittaa (tai ainakin osa niistä), ja mielellään keväällä jolloin asiat tulee kerrattua perusteellisesti jo ennen varsinaista pääsykoetta. Tämä helpottaa myös pääsykoeurakkaa, kun ainakin osa pääsykoeaineistosta on jo kutakuinkin hanskassa.

Ylioppilaskokeiden jälkeen moni on varmaan jo aika loppu, ja lukeminen ei voisi enää vähempää kiinnostaa. Kannattaa kuitenkin pitää vähän lomaa ja kerätä ne motivaation jämät kokoon ja sen jälkeen tosissaan yrittää, sillä kyllä tänne pääsee suoraan lukioistakin, monikin. (Vaikka toista jotkut väittävät!) Ja jos ovet eivät ensimmäisellä kerralla aukenekaan, olet ainakin yrittänyt parhaasi ja ensi vuotta varten lukeminen on jo hyvällä pohjalla. Motivaatiota ja opiskeluvinkkejä voi etsiä lisää TÄSTÄ kurssimme keräämänä. 

Motivaatiota ylioppilaskokeiden jälkeiseen opiskeluväsymykseen

Jos olet lukenut ylioppilaskokeita varten lähinnä lukion oppikirjoja ja vanhoja ylioppilaskokeita, voit kaivata jo uutta laskemista ja lukemista. Netistä löytyy vanhoja pääsykokeita, joista lääketieteellisen tiedekunnan omien lisäksi kannattaa katsoa farmasian tiedekunnan ja teknillisen tiedekunnan kokeet, joista melko vastaavia soveltavia laskuja löytyy. Valmennuskurssin voi käydä jos siltä tuntuu ja budjetti antaa periksi, myös pelkkiä kurssimateriaaleja saa ostettua sekä lainattua kirjastosta (ainakin joistakin) ja ostettuna käytettynä aiemmin sisäänpäässeiltä.

Pelkän opiskelun lisäksi kannattaa ottaa selvää mistä saa lähtöpisteitä missäkin tiedekunnassa, sillä tiedekuntien välillä on eroja. Helsingissä lähtöpisteitä saa pakollisesti myös ruotsista, kun taas muissa tiedekunnissa sitä ei oteta pakollisena huomioon lähtöpisteitä laskettaessa. Muutenkin kannattaa ottaa selvää hakuperusteista ja muista käytännön asioista, kuten hakuajoista ja pääsykokeista, ettei haku mene pieleen huolimattomuusvirheiden vuoksi. (Esimerkiksi olemalla väärässä kaupungissa tekemässä koetta.) Kunkin tiedekunnan sivulta löytyy hakuopas, joka kannattaa käydä katsomassa.TÄSSÄ linkki Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan hakuoppaaseen. 

Tässä lisäksi hieman tilastoja Helsingin sisäänpäässeistä uusista ylioppilaista viimevuosilta. Erityisesti viime vuonna uusia ylioppilaita pääsi tiedekuntaan sisälle melkoinen määrä (26% hyväksytyistä), joten ei kannata lannistua vaikka yleisesti sisäänpääsyä pidetään vaikeana!


Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan sivuilta


Hampaalle haetaan usein vähemmän suoraan lukioista kuten tilastosta voidaan myös huomata, sillä hampaalla opiskelu ei ole ehkä niin itsestään selvä valinta kuin yleisessä tiedossa olevat oikis/lääkis/kauppis, joita yleensä esitellään abipäivillä ja lukiossa. Tee siis poikkeus tilastoon ja hae hampaalle!





TOP 3 vinkit erityisesti uusille ylioppilaille tulevat tässä:
  • Älä lannistu! Vaikka edessä oleva kirjavuori tuntuu valtavalta varsinkin ylioppilaskokeiden jälkeen, on vaikeinta usein aloittaminen. Kun saat rytmistä kiinnni, sujuu opinnot omalla painollaan.
  • Suunnittele ja ota selvää! Ota selvää hakuperusteista, mielellään jo ennen kirjoituksia, jolloin voit suunitella kirjotettavat aineet parhaiten osaamisesi mukaan. Suunittele lukemisesi jo ennen ylioppilaskokeita ja niiden jälkeen, jolloin vältyt viimehetken paniikilta.
  • Usko itseesi! Tämä on tärkeää erityisesti pääsykokeessa, jossa testataan taitojen lisäksi hermoja. 

Tsemppia ylioppilaskokeisiin ja pääsykoevalmistautumiseen kaikille, muistakaa laittaa hakukohteeksi (hakuaika 17.3.–9.4.2015) Helsingin hammaslääketieteellinen niin syksyllä nähdään!

Toivottaa Meri, vuoden 2013 ylioppilas ja toisen vuosikurssin denttari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti