keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pastaputsi!

Onko olemassa MITÄÄN niin hauskaa kuin pastaputsi?! No sitä voi jokainen miettiä tahollaan, mutta ai että se on kivaa!!

Pääsimme tutustumaan plakin poiston ihmeelliseen maailmaan phantompäiden avulla ja ensi kerralla se pitäisikin osata tehdä jo toisillemme. Pastaputsissa on idea poistaa plakkia hampaan pinnalta mikromoottorilla (kiitos oikaisusta!), jossa on kumikuppi ja pastaksi kutsuttua profypastaa (sis. hohkakiveä ja fluoria), mikä puhdistaa hampaan pinnalta värjäymät ja plakin pois.

Miksi plakkia täytyy poistaa? Plakki eli biofilmi on mikrobeista ja mikrobien tuottamista aineenvaihduntatuotteista muodostunut rakenne. Plakkia muodostuu hampaan pinnoille erityisen paljon, jos sokeripitoisia ravintoaineita nautitaan tiheästi. Plakissa olevat bakteerit pystyvät käyttämään ruuan sisältämiä fermentoituvia hiilihydraatteja ja tällöin muodostuu happamia aineenvaihdutatuotteita, jotka liuottavat hampaan kiillettä (eli ns. happohyökkäys tapahtuu).
Kun näitä happamia aineenvaihduntatuotteita muodostuu usein ja pitkäkestoisesti, vauroituu hampaan kiille ja hammas reikiintyy. (Jes! Sainpas ujutettua tähän postaukseen tietopläjäyksen)


Tukiote, ergonomia, aseptiikka... Mitä näitä nyt onkaan. Työskentely ei olekaan niin helppoa kuin miltä se näyttää. Ja kunpa oikeilla ihmisilläkin olisi noin isot suut.

Tästä se lähtee!

t. Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti