lauantai 18. tammikuuta 2014

Studying may cause brainblogs!

Legolandiasta päivää! Me olemme Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uusimpia tulokkaita ja isona meistä tulee hammaslääkäreitä. Koulun karmein koe (pääsykoe) on selätetty, taputeltu ja porukalla puitu, ja nyt on aika keskittyä olennaiseen!Tyypillisesti korkeakoulun tuoreimpia tulokkaita kutsutaan kai fukseiksi, mutta Helsingin lääkiksessä 1. vuoden opiskelijat ovat alfoja, toisen beetoja jne... Me olemme alfoja ja kurssimme nimi on Cursus Manus Sanantes (Parantavat kädet). Ensimmäiset kaksi vuotta kuljemme käsikynkkää yleislääketieteen opiskelijoiden kanssa biolääketieteen laitoksella preklinikassa, lääketieteen perusteet kun ovat... no ihan samoja sekä hammaslääkäreille että muille lääkäreille.

Kolmantena vuonna tiemme kuitenkin eroavat, sillä klinikassa hoidetaan jo ihan oikeita potilaita ja ihan oikeita ongelmia. Hammaslääketieteen kandit keskittyvät suuhun ja hampaisiin. Niissäkin kun riittää 3,5 vuodeksi opiskeltavaa. Kokonaisuudessaan opintomme yliopistolla kestävät siis 5,5 vuotta.

Opintomme alkoivat syksyllä 2013. Ensimmäiset kaksi viikkoa harjoittelimme elvytystä ja tutustuimme tiedekunnassamme käytössä olevaan oppimismenetelmään, jota yhteisesti kutsumme Pebaksi (PBL=Problem Based Learning). PBL:ssä kokoonnumme muutaman kerran viikossa pienryhmissä keskustelemaan siitä, kuka jaksoi lukea 70 sivua englanninkielistä biokemiaa ja kuka ei (no ei oikeesti, jokaisen istunnon alussa on pistari, eli kyllä se sovittu lukualue on pakko lukea). PBL:n lisäksi meillä on jonkin verran luentoja ja labroja.

Varsinainen opiskelu jatkui pehmeän laskun jälkeen jyrkällä ylämäellä. Syksyn mittaan opiskelimme biokemiaa, histologiaa, aineenvaihduntaa, vähän tietokonejuttuja ja taisi siellä joku englannin kurssikin olla tarjolla. Niin ja kaikki kirjathan ovat siis englanniksi. Lääkiksen vaikeus ei ehkä niinkään ole opiskeltavan aiheen ymmärrettävyydessä, vaan siinä että asiaa on ihan kauheasti. Luemme samoja kirjoja kuin biokemistit, mutta meidän tulisi lukea niitä vähän eri näkökulmasta. Hallita enemmän kokonaisuuksia kuin yksityiskohtia. Ja sen kokonaisuuden hahmottaminenhan ei siis ole aina ihan helppoa...

Lukemisen ohella muitakin vapaa-ajan aktiviteetteja on toki tarjolla. Jos jonkinnäköistä järjestöhommaa, bileitä, sitsejä, kerhoa ja reissua. Suurin osa tapahtumista on tarkoitettu kaikille, mutta hampaalla on myös omia kekkereitä. Ja niin joo, joku pakollinen Kasvaminen hammaslääkäriksi –kurssi =).

Tämä blogi on meidän kurssin yhteinen ja oma juttu. Reissu on vasta alussa, mutta uskomme että kirjoitettavaa riittää ainakin viideksi vuodeksi. Tervetuloa mukaan!


terv. Riikka ja Anna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti