perjantai 16. toukokuuta 2014

Miten lääkikseen pääsee sisään?


Kokosimme Cursus manus sanantesilaisten kanssa vinkkejä siitä, millä vinkeillä lääkikseen pääsee sisään. Vinkkejä tuli laidasta laitaan, mutta tapojahan on yhtä monia kuin on hakijoita.

Yleisesti pätevää on mm. syödä paljon jäätelöä (toimii!). Itse tosin sorruin jonain vuonna tähän ylenpalttiseen itsensä ”hemmotteluun” hakukeväänä, joten syksy menikin hikipäässä kuntopyörää polkiessa.

Monien mielestä lääkikseen pääsee tuurilla. No joo, totta sekin. Yleisesti ottaen hakijoista hyvin pieni osa on todellisia neroja, joita vastaan ei edes kilpailla. Heille on jo paikka varattuna. Mutta suurin osa hakijoista on joko ”kattelemassa miltä koe näyttää” tai sitten tosissaan pyrkimässä ja sisäänottopaikoista taistelemassa. Pääsykoe on todella iso rupeama ja opeteltavaa asiaa on todella paljon. Pitäisi osata soveltaa fysiikkaa, laskea kemiaa ja kertoa ekologiasta jne. On siis lähestulkoon mahdottomuus osata kaikki asiat erinomaisesti. Tämän takia lääkikseen sisäänpääsyssä on mukana tuuria, sillä jos juuri sinulle sopivat kysymykset osuvat kohdille, niin paikka on sinun.

Mutta tärkeintä on, että koskaan ei luovuteta! Ei lukiessa pääsykokeeseen kuin itse koetilanteessakaan. Vaikka koe tuntuisi kuinka vaikealta tahansa, niin silti yritä raapia vielä viimeisetkin jaossa olevat pisteet. Älä luovuta. Itse hain lääketieteelliseen viisi kertaa, joten tiedän todella mistä puhun. Älä luovuta, se on sen arvoista. 

Pidä hyvä fiilis yllä koko hakemisen ajan ja pidä kiinni harrastuksistasi ja vapaa-ajasta. No joo, hyvä antaa tässä vaiheessa tämä vinkki, kun pääsykokeeseen on enää noin 10 päivää aikaa. Mutta se, että pystyy olemaan stressaamatta ja keskittyy vain siihen tekemiseen, tuottaa parhaat tulokset. Nuku hyvin, syö hyvin, pidä vapaa-aikaa, näe ystäviä, opiskele tehokkaasti. Nämä vinkit ovat tietysti vähän ”No shit Sherlock” tasoa, mutta kaikille se ei ole itsestään selvää!

Viimeisellä viikolla rentoudu. Tämä tarkoittaa sitä, että silloin ei enää pitäisi opetella mitään ”uutta”, vaan kertailla jo opittuja asioita. Viimeisenä päivänä älä opiskele ollenkaan. Jos nyt viimeisenä päivänä päässä pyörii vain se, että mikäs se vihreän valon aallonpituus nyt olikaan, niin sen saat tarkistaa. Mutta muutoin älä enää opiskele silloin. Tee jotain hauskaa, mene vaikka kampaajalle tai lounaalle ystävien kanssa. Siivoa jo pääsykoekirjat kaappiin, sillä olet tehnyt jo valtavan rupeaman pääsykokeen eteen. On paljon freessimpää tehdä pääsykoetta virkeillä aivoilla.

Kirjoita pääsykokeessa paperille KAIKKI mitä tiedät aiheesta. Ja ei sitten aiheen vierestä! Jokin asia saattaa tuntua vastauksessa mitättömältä, mutta kirjoita se siihen paperille silti. Voit saada ratkaisevat 0,25 pistettä siitä. Pääsykokeessa on tarkoitus kerätä pisteitä, ei tehdä kaunopuheista runoutta. Raavit pisteitä sieltä täältä, niin paljon kuin lähtee. Jos osaat laskea jonkun laskun vain ensimmäiseen kaavaan asti, niin teet sen.

Pidä lukusuunnitelmasta kiinni. No joo, tämäkin on jo myöhäistä tietoa. Mutta voit sen tehdä vielä tälle viimeiselle viikolle! Käytät vaikka pari tuntia aikaa siihen, mitkä asiat sinun tulisi vielä kerrata. Kun sen kirjoittaa paperille, niin hahmottuu se kokonaisuus joka vielä tämän viimeisen viikon aikana odottaa. Sen lisäksi ei tule yllärinä viimeiselle päivälle, että apua mulla on vielä tosi paljon kerrattavaa.

Säännöllinen rytmi viimeiselle viikolle. Herää siihen aikaa kuin tulet heräämään pääsykokeeseen. Älä siis opiskele öisin ja nuku klo 13 asti. Jos tällainen rytmi on sopinut sinulle hakemisen aikana, niin ok, mutta se voi olla aivoillesi shokki, kun joudutkin aivojumppaamaan pääsykokeessa jo klo 9!

Keskity omaan tekemiseesi. Toisille lukumääräksi sopii 12h/pvä, toisille 7h/pvä. Ei ole siis mitään standardia, että ”paljon pitäisi lukea päivässä päästäkseen lääkikseen”. Jos sinä opiskelet täydellä teholla vaikka 5h/pvä, niin se on paljon parempi kuin jonkun toisen 12h/pvä puolitehoilla. Keskity myös pääsykokeessa omaan tekemiseesi. Jos toinen hakija vieressäsi hermoilee, yskii, rouskuttaa porkkanaa, pieree tai on muutoin vain häiritsevän oloinen, niin anna olla. Keskity omaan paperiin, ota vaikka korvatulpat mukaan!

Kun opiskelet, niin opiskele kunnolla. Jos tykkäät istua kirjastossa ja samalla selata facebookkia lukionkirjojen sijaan, niin not so good. Eli, mielummin käytät tehokkaat 6h kuin epätehokkaat 12h. Itselleni toimi päiväkohtaiset aikataulut, johon olin kirjoittanut esim. klo 8-9.30 Fy4 klo 9.30–9.45 tauko klo 9.45–11.00 Fy4… Jne. Eli kun tauko oli merkitty, niin sain istua naama kiinni facebookissa eikä tarvinnut potea huonoa omaatuntoa.

Kun opiskelet, niin ajattele opiskeltava asia niin, että osaat vastata siihen liittyviin kysymyksiin. Esimerkiksi jos aiheenasi on hengitys, niin se että ihmisellä on keuhkot ei välttämättä riitä vastaukseksi. Vaan, mieti samalla mitä tärkeitä asioita (rakenteet, mitat, tilavuudet jne.) kokeessa voitaisiin kysyä. Ja tee tehtäviä!

Tee vanhoja pääsykokeita niin kuin olisit oikeassa kokeessa. Sama pätee myös valmennuskurssien välikokeissa. Muista kuitenkin, että Galenos poistu vasta vuonna 2012, joten vanhoissa pääsykokeissa voi olla vaikeita tehtäviä lukionoppimäärällä ratkaistavaksi.

Pienryhmäopiskelu kannattaa aina! Kavereista saa tukea ja heidän seurassaan oppii yllättävän paljon! On paljon antoisampaa pohtia jotain fysiikan laskua yhdessä kuin yksin.

Ja tämän lisäksi asenne ratkaisee! Jos olet päättänyt päihittää sen kokeen, niin on paljon helpompi lähtökohta sisäänpääsylle kuin että menisit sillä asenteella, että ei ole mitään mahdollisuuksia päästä sisään.

Niin ja muista laittaa nimet niihin koepapereihin :)


Tsemppiä loppurutistukseen!!
Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti