tiistai 30. syyskuuta 2014

Sommarjobb som tandskötare

Hej!

Jag är Annika, 21 år och studerar odontologi för andra året. Jag tänkte nu berätta om mitt sommarjobb som tandskötare, eller rättare sagt assistent (eftersom jag inte har tandskötarutbildning).

Varför tandskötare då? Jo, för att jag ville arbeta med något som jag kommer att ha nytta av i framtiden, något jag lär mig av och framför allt något intressant och roligt! De enda erfarenheterna jag hade av jobbet var vår ”klinikkafiilistely” kurs på våren, där vi var 20 timmar i kliniken som de äldre studerandenas tandskötare, samt ett par arbetsturer på våren på en privat tandläkarklinik där jag nu också arbetar vid sidan om studierna. Jag hade heller inga kontakter, utan skickade iväg ansökningar till massor av olika ställen redan i januari/februari och hade otrolig tur!
  
Jag fick sommarjobb från en privat tandläkarklinik i Helsingfors, där jag fungerade förutom som tandskötare, också som instrumentvårdare ett par gånger. Jag började jobba i mitten av juni med två bekantningsdagar innan jag började jobba på riktigt. Det var väldigt pirrigt att börja på det nya stället med fyra olika rum med alla instrument och ämnen på lite olika ställen och ännu flera tandläkare, som alla har lite olika tekniker för de olika ingreppen.

De första veckorna var väldigt jobbiga och stressiga. Jag funderade över hur jag skulle klara av hela sommaren, men medan man lärde sig allt mer, blev snabbare och kom ihåg vad som ska sättas fram när och var alla saker finns, blev det intressant och roligt!

På instrumentvårds sidan lärde jag mig hur instrumenten tvättas och steriliseras, hur maskinerna används och vad de gör, vilka instrument som måste packas i en steril påse och vilka instrument man skulle sätta på extraktions brickan och rotbehandlings brickan. Det var lärorikt i.o.m. att man fick studera instrumenten närmare och lärde sig hur de steriliseras och görs rena.

Som tandskötare lärde man sig att vara snabb och tänka ”ett steg före” så att tandläkarens jobb skulle vara så smidigt som möjligt. Aseptiken var också en mycket viktig del! Jag lärde mig också fylla i status på datorn, öppna röntgenprogram och hur man tar OPTG bilder (= ortopanoramatomografi, dvs. hela käkens bild). Dessutom fick jag se en massa ingrepp och olika människor med olika tänder och munnar! Massor av plomberingar och rotbehandlingar, men också protetik, extraktioner, kirurgiska extraktioner av visdomständer samt en implantoperation!

Förutom att jag har lärt mig massor om hur man gör olika ingrepp och vad man använder för instrument och vilka ämnen man använder, vilket helt säkert kommer att vara till nytta för mig då jag kommer till kliniken, så lär man sig att respektera både instrumentvårdarens, lobby- assistentens och tandskötarens yrke! 

Tack för mig och sköt om era tänder! ;)

-Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti