tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kesähoitajana Porissa

Blogissa on muutamaan otteeseen jo kyselty (ja käsiteltykin) millaisiin työtehtäviin opiskeluaikana on mahdollista päästä ja ajattelin nyt kirjoittaa hieman omasta kokemuksestani hammashoitajana.

Pääsin viime kesänä kesätöihin Poriin kunnalliseen hammashoitolaan hammashoitajaksi. Avustin kokenutta hammaslääkäriä ja sain paljon arvokasta oppia mm. vuorovaikutuksesta potilaiden kanssa ja pitkien potilassuhteiden merkityksestä. Hammaslääkärin kokemus näkyi myös työtahdissa ja hoidettujen potilaiden määrässä: parhaimmillaan vajaaseen kuuteen tuntiin mahtui kymmenen potilasta. Siinä tuli hoitajana juostua varmasti useampia kilometrejä päivän aikana välinehuollon ja hoitohuoneen välillä. Potilasvaihdot tehtiin erittäin ripeästi, kuitenkaan hoitohuoneen hyvää aseptiikkaa unohtamatta.

Päätin tänäkin kesänä tulla Poriin hoitajaksi, koska tykästyin viime kesänä työpaikan ilmapiiriin (ja koska vanhempien luona elämä on halpaa :D). Ero työnkuvassa on melko suuri, vaikka samaa työtä tulin tekemään: avustan nimittäin neljännen vuoden hammaslääketieteen kandidaattia. Kesäkandilla potilaita on noin puolet kokeneen hammaslääkärin potilaista, eli hoitajan työ helpottuu hieman kun jatkuva juokseminen ja desinfiointi jäävät vähemmälle. Toisaalta kandin käyttämät työvälineet tuntuvat olevan moninaisempia kuin rutinoituneen hammaslääkärin, ja itselleni uusia aineita ja instrumentteja tulee eteen muutamia viikossa.

Kuten kokeneen hammaslääkärin myös kesäkandin avustaminen on ollut todella antoisaa. Ensimmäisen kesän jälkeen tuli nimittäin pieni paniikki, että pitääkö kaikki heti osata tehdä yhtä nopeasti kuin kokenut hammaslääkäri. Nyt totean, ettei onneksi tarvitse: Kandin työtavat ovat ihailtavan rauhalliset ja jokaisen välivaiheen hän tekee huolellisesti, ja apua saadaan tarvittaessa konsultoimalla sitä kokenutta lääkäriä viereisessä huoneessa. Kandin otteista huokuu varmuus, vaikka kokemusvuosia ei ole montaakaan kertynyt.

Kandin työskentelyä lähietäisyydeltä seuratessa on tullut tietynlainen varma olo itsestä: Kyllä minäkin jo kahden vuoden kuluttua osaan yhtä hienosti hammaslääkäröidä kuin avustamani kesäkandi. Ensi syksynä alkavatkin treenit todenteolla: klinikka ja omat potilaat! (no treenataan me ensin reilusti phantom-päilläkin..)


Nautitaan nyt ensin kesästä ja otetaan rennosti :)

- Suvi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti