keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Helsingin lääkiksen speksi 2014

Speksi on täysin opiskelijavoimin rakennettu musikaalinen teatteriesitys, jonka Helsingin lääkisopiskelijat toteuttavat joka vuosi suurella sydämellä. Speksi sisältää näyttelemisen lisäksi musiikkia ja tanssia. Tämä spektaakkeli vaatii tietenkin loistavat puitteet onnistuakseen. Näihin lukeutuvat muun muassa maskeeraajat, puvustajat, lavastajat, ääni- ja valosuunnittelijat, rekvisiittorit, käsikirjottajat, tuottajat... Ja kaiken kasassa pitävä voima ja äärimmäiset hermot omaava henkilö on meidän ohjaajamme Matti Ahlström!
Speksille on ominaista vuorovaikutus yleisön kanssa. Katsojat voivat missä vaiheessa esitystä tahansa huutaa "omstart", jolloin esiintyjien tulee reagoida parhaalla katsomallaan tavalla. Näin ollen käsikirjoitettu näytelmä sisältää rutkasti improvisaatiota. Tästä showsta nauru ei lopu kesken! Meitä cursus manus sanantesilaisia on mukana monessa eri tiimissä. Speksi on saanut meistä vahvistuksia catering-, tanssi-, musa-, näyttelijä- sekä markkinointitiimeihin. Hakeminen eri tiimeihin tapahtui jo viime syksyn aikana pääsykokeen kautta.

Kaikki halukkaat pääsevät mukaan tekemään speksiä, mutta pääsykokeissa katsotaan missä tiimissä voi parhaiten hyödyntää omaa osaamista. Musatiimissä treenit on aloitettu vuodenvaihteen jälkeen, ja harjoituksia on ollut kerran tai pari viikossa. Soittaminen on ollut aika leppoisaa (kun on niin hyvä bändi!!) ja yleensä treeneissä on valunut enemmän kaljaa alas kurkusta kuin kyyneliä silmäkulmista.

Tanssitiimin speksitreenit alkoivat tammikuussa koreografioiden luomisella. Jokainen tanssija saa päästää sisäisen taiteilijasielunsa valloilleen, sillä lääkiksen speksissä kaikki tanssijat ovat mukana tekemässä koreografioita. Meitä speksitanssijoita on kolmetoista ja kaikille on kolmesta neljään kappaletta tanssittavana. Treenejä on ollut koko kevään ajan muutaman kerran viikossa puolitoista tuntia per kappale kerrallaan. Speksimökillä harjoittelutahti tiivistyi entisestään, mutta hauskaa on silti pidetty ja voin käsi sydämellä sanoa, että joka ikisiä tanssitreenejä olen innolla odottanut! Speksikonkareiden sanat ovat todellakin käyneet toteen: Lääkiksessä on parasta speksi ja kun tähän kerran lähtee niin on vaikea enää lopettaa.. 
Näyttelijät ovat harjoitelleet koko kevään yleensä viitisen kertaa viikossa, mutta speksimökkiviikolla treenejä karttui jopa seitsemälle päivälle. Olemme hioneet timanttejamme kerta toisensa jälkeen kohtaustreeneissä ja hahmoihin olemme päässeet sisälle hahmoimproissa. Yhteishenkeä olemme luoneet muun muassa hahmomökillä.

Koko kevään kestänyt harjoittelu on päässyt viimein siihen pisteeseen, että olemme löytäneet itsemme keskeltä suurta kokonaisuutta joka vielä hetki sitten tuntui niin hajanaiselta. Olemme siis siirtyneet Pannuhallille ja ensi-ilta on takana! Mahtavaa!

Ensi-ilta oli loppuun myyty, muihin esityksiin on vielä lippuja jäljellä. Tämä speksi kannattaa todellakin kokea! Speksin nettisivuihin voit tutustua täältä www.laakiksenspeksi.fi ja liput voit ostaa täältä: http://speksi.mycashflow.fi/. Liput ovat 12 euroa opiskelijoilta ja 15 euroa muilta. Vaikka speksi vie todella paljon aikaa, se antaa sitäkin enemmän. Sitä huikeaa yhteenkuuluvuutta, iloa ja ylpeyttä ei voi sanoin kuvailla. Speksi vaan pitää kokea.

Speksiä ei esitetä, sitä eletään.

Terveisin Iida (tanssi), Jaakko (musa) ja Anna (näyttelijät)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti